ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ/Π.Τ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας


Πιο κοντά στην ενεργειακή της αυτονομία είναι η Κίνα: Κινέζοι επιστήμονες πέτυχαν να επαναχρησιμοποιήσουν σε πειραματικό πυρηνικό σταθμό χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο. Η χώρα, ανήκει πλέον στη μειοψηφία των χωρών που έχουν τον έλεγχο του πλήρους κύκλου του ουρανίου, δήλωσε περιχαρής ο γενικός διευθυντής της CNNC, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV.

Η CCTV μετέδωσε χθες ότι η χώρα απέκτησε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα αποθέματα ουρανίου της για 3.000 χρόνια αντί για 50 με 70 χρόνια, όπως υπολογιζόταν προηγουμένως, χάρη σε επιτυχές πείραμα που διεξήγαγε η China National Nuclear Corporation (CNNC), στις 21 Δεκεμβρίου, στη μονάδα 404 στη ΒΔ επαρχία Γκανσού.

Στην Κίνα λειτουργούν σήμερα 13 αντιδραστήρες, με εγκατεστημένη ισχύ 10,15 GWatt. To Πεκίνο έχει δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή άλλων 34, εκ των οποίων κατασκευάζονται ήδη 26, δηλαδή, πάνω από το 40% των υπό κατασκευή πυρηνικών μονάδων παγκοσμίως.

Η δεύτερη πιο ενεργοβόρα οικονομία του πλανήτη (μετά τις ΗΠΑ) επιζητά να μειώσει την εξάρτησή της από το στερεό λιθάνθρακα, με τον οποίο καλύπτει το 70% των ενεργειακών αναγκών της.

Παράγει περί τους 750 τόνους ουρανίου ετησίως, αλλά οι ετήσιες ανάγκες ενδέχεται να αυξηθούν σε 20.000 τόνους μέχρι το 2020. Τα διαπιστωμένα κοιτάσματα ουρανίου στην Κίνα ανέρχονται σήμερα σε 171.400 τόνους.

Το Πεκίνο έχει θέσει επίσημο στόχο εγκατεστημένη ισχύ 40 MW από πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2020, στόχος που μπορεί να διπλασιαστεί, στα 80 MW, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σχολιάστε